Popis | | Plodnice kotrče kadeřavého má nepravidelně kulovitý tvar o průměru až 350mm. Zbarvení je bělavé nebo krémové. Plodnice se dělí mnohonásobně na ploché větévky, které jsou na koncích zkadeřené se zoubkatým okrajem.
Třeň je silný, bělavý, zcela v zemi ponořený, rozdělující se na ploché větévky.
Dužnina je bílá, voskovitá, křehká, neměnná.
Chuť nepatrně štiplavé, spíše kořenně aromatické, někdy oříškově nasládlé. Vůně je kořenná.
Výtrusný prach je bílý.
Využití: Kotrč kadeřavý je jedlá, dobrá a na trzích dříve vyhledávaná houba také proto, že nehnije, nýbrž zasychá. V chladu vydrží několik dní beze změny. Je vhodný pro všechny způsoby konzervace v domácnosti včetně sušení. Lze z něj připravit různé pokrmy, vyžaduje však delší tepelnou úpravu, neboť jeho dužnina je dosti tuhá. Je vhodný pro přípravu "dršťkové" polévky.
Sběr je bezpečný, protože jej nemůžeme zaměnit za žádnou jedovatou houbu.
|