Popis | | Klobouk: 40-150mm, v mládí polokulovitý, později nízce zklenutý, nakonec téměř plochý, dosti dlouho s pokožkou přesahující okraj, tlustomasý jemě plstnatý, matný, oranžově červený nebo hnědočervený, ve stáří světlejší.
Rourky: s drobnými ústími, která jsou v mládí bělavá, pak šedavě okrová až olivově hnědá.
Třeň: 60-200x15-50mm, více nebo méně válcovitý, často zahnutý a uvnitř plný. Na bílém podkladě jsou hrubé šupinky, tvořící často podélné pruhy. Tyto šupinky jsou zpočátku bělavé, brzy se mění v oranžové a pak hnědé. Povrch třeně se při otlačení barví do světle okrových skvrn.
Dužina: je bílá na vzduchu rychle nabíhá do šedofialova, purpurově šeda, až do černa. Na řezu zčervená až zfialoví. Ve třeni je dužina pevná, podélně vláknitá a v klobouku bývá ve stáří měkká. Voní a chutná příjemě.
|