Popis | | Taxonomie:
Klobouk: 40-90mm široký, tupě zvoncovitý, bochníkovitý, později až rozložený, s v mládí dlouho podvinutým okrajem, žlutohnědý, až hlínově hnědý, někdy místy s fialovým nádechem a nenápadným, tmavě hnědým žíháním, na středu tmavší, na okraji naopak nejsvětlejší, často až stříbřitě šedavý.
Lupeny: řídké, v mládí nafialovělé, brzy hnědavé se světlým ostřím, ve stáří rezavé.
Třeň: 50-100mm vysoký, 8-15mm široký, válcovitý, či mírně kyjovitý, v mládí nafialovělý, později hnědavý, pokrytý bělavým, vláknitým velem, někdy pod polovinou výšky s náznakem prstenu.
Dužnina: bělavá, později žlutavá, ve vrcholu třeně nafialovělá, v bázi okrová.
Chuť: mírná, vůně slabá, po syrových bramborách.
|