< |
| > |
Roste od-do | Červen - Říjen | ||
Popis | Taxonomie: řád: pečárkotavré, čeleď: pečárkovité Klobouk: 50-100mm široký, na bělavém podkladě pokrytý soustředěnými, šedohnědavými až červenavěhnědavými, většími, přitisklými šupinami. Lupeny: v mládí bělavé, později dlouho růžové až nakonec černohnědé. Třeň: 50-90mm dlouhý, 8-25mm široký, bílý, naspodužloutnoucí s tence blanitým převislým prstenem. Dužnina: bílá, buď neměnná, nebo v bázi třeně žloutnoucí a v horní části okrovějící, se slabou anýzovou vůní zejména v bázi třeně, při zasychání přechází v karbolový pach. Chuť: mírná Výtrusný prach: černohnědý Výtrusy: Poznámka: U nás je zařazen do Červeného seznamu. Možná záměna: | ||
Výskyt | Roste vzácně od nížin po pahorkatiny, na místech výrazně ovlivněných lidskou činností, v zahradách, parcích, na trávnících, vyjímečně ve světlých hájích. | ||
Odkazy | - | ||
Záměna | - | ||
Další jména | Agaricus romagnesii Wasser | ||
německy (deutsch) | Wurzelchampignon | ||
Latinská synonyma | - |
< |
(10/11) | > |