Popis | | Oddělení: Basidiomycota, Řád: Agaricales
Klobouk: 40-100mm, polokulovitý, vyklenutý až plochý, směrem k okraji jsou na bělavém podkladě jemné přitisklé, tmavě až skořicově hnědě vláknité šupinky.
Lupeny: Šedorůžové, později čokoládově hnědé, s bělavě vločkatým ostřím.
Třeň: 60-120x10-15mm, válcovitý, na bázi mírně ztloustlý, bílý, narůžovělý až našedlý. Prsten je blanitý, převislý, bělavý.
Dužnina: Na řezu oranžově červená a pak hnědne.
Možná záměna: Lze ji zaměnit za pečárku perličkovou (Agaricus meleagris) a pečárku koroptví (Agaricus phaeolepidotus), které jsou jedovaté. Obě se na řezu - zvláště na spodu třeně - nezbarvují červeně, nýbrž žlutě. Kromě toho existuje ještě řada jiných pečárek, které se sice též zbarvují červeně, ale všechny jsou jedlé.
|