Popis | | Říše: Fungi - houby, třída: Agaricomycetes - stopkovýtrusé, řád: Agaricales - pečárkotvaré, čeleď: Agaricaceae - pečárkovité
Klobouk: 50-120mm široký,nejprve nízce kuželovitý, až polokulovitý, později až rozložený, hladký, později šupinkatý, bílý, ve stáří lehce hnědnoucí.
Lupeny: v mládí růžové, později fialově šedé, nakonec až čokoládově hnědé.
Třeň: 50-80x10-25mm, válcovitý, na bázi ztenčený, bílý, nesoucí převislý, blanitý, pomíjivý bílý prsten.
Dužnina: bílá, na řezu slabě červenající.
Chuť: lehce kořenná, vůně houbová.
Výtrusný prach: hnědý.
Výtrusy: 7-9x5-6 mikrometru velké, hladké, elipsoidní, hnědé.
Využití: výborná jedlá houba.
Možná záměna: za ostatní druhy pečárek.
|