Popis | | Klobouk je široký 50-100 mm, výjimečně i více. U zcela mladých plodnic je kulovitý (žaludovitý), později ploše sklenutý, méně masitý, čistě bílý, hladký a lysý. Někdy bývá na temeni popraskaný a zahnědlý.
Lupeny 6-10 mm, jsou dosti úzké, růžové, později čokoládové.
Třen 70-140x10-20mm, lze snadno vyloupnout z klobouku. Někdy pokroucený, bílý, lesklý, dutý. Občas mívá na bázi zřetelnou, často náhle odsedlou hlízu, která se na řezu ihned zbarvuje chromově žlutě (bezpečný rozpoznávací znak).
Třen je snadno vylomitelný z klobouku a nese bílý, tlustý prsten, který lze nahoru sloupnout.
Dužnina je masitá, hutná, ve stáří vatovitá, bílá, na řezu žloutne, později rezaví. Ve třeni je jemně vláknitá.
Chuť je nenápadná až fádní, vůně nepříjemná (po karbolu nebo svítiplynu).
Výtrusy jsou malé 5-6,5x3-4µm, elipsoidní, hladké.
Výtrusný prach je růžový.
|