Popis | | Taxonomie: Říše: Fungi Třída: Agaricomycetes Řád: Russulales Čeleď: Russulaceae Rod: Lactarius Druh: L.scrobiculatus
Klobouk: 60-200 mm, vyklenutý, brzy plochý, uprostřed vmáčklý, na okraji podvinutý, uprostřed hladký, jinde šupinkatý a na okraji plstnatý, se soustřednými kruhy, za vlhka slizký, za sucha matný, slámově až rezavě žlutý nebo zlatožlutý.
Lupeny: husté, krémové až nažloutlé po stistku s tmavými skvrnami.
Mléko: pálivě palčivé, zpočátku bílé, na vzduchu se rychle barví do sírově žlutá.
Třeň: 30-80 x 20-40 mm, válcovitý, krémový až nažloutlý s narezlými prohloubenými skvrnami (ďubkami).
Dužnina: bělavá až nažloutlá, tvrdá s ovocnouou vůní a palčivou chutí.
Výtrusný prach: bílý.
Výtrusy: bezbarvé, s amyloidní, síťovitou ornamentikou, krátce elypsoidní, 7,5-9 x 6,5-7,5 µm velké.
Možnost záměny: ryzec citronový (Lactarius citriolens), který má výrazněji žlutý, na okraji chloupkatý klobouk, pouze mírně ďubkovaný třeň, citronově vonící, žloutnoucí a pak rezavějící dužninu a roste v listnatých lesích v oblastech teplomilné květeny. Ryzec statný (Lactarius repraesentaneus), který se liší hlavně dlouze třásnitým okrajem klobouku a fialově se barvícím mlékem. Vyskytuje se vzácně ve vlhkých smrčinách, dále roste na kyselých půdách pod vrbami (Salix) a břízami (Betula) v podhorských a horských oblastech.
Zajímavost: na Ukrajině je po speciální úpravě konzumován společně s jinými druhy ryzců. Speciální úpravou míním násobné mléčné zkvašení. Podáván je jako příloha nejen k vodce, ale i k masitým pokrmům. |