< |
| > |
Roste od-do | Červenec - Říjen | ||
Popis | Říše: Fungi - houby, třída: houby stopkovýtrusé, řád: Russulales - holubinkotvaré, čeleď: Russulaceae - holubinkovité, rod: Lactarius - ryzec Klobouk: 15-40(55)mm široký, často s malým hrbolkem, jemně vrásčitý, hygrofánní, za vlhka až průsvitně rýhovaný, v mládí kluzký, jindy suchý a matný, na středu až oranžově hnědý až skořicový, směrem k okraji světlejší. Lupeny: krémové, později s pleťovým nádechem. Třeň: 30-80mm dlouhý, 4-10mm široký, krémový, potom skořicový, naspodu až cihlový nebo purpurově hnědý. Dužnina: křehká, krémová až hnědavá, na řezu se pod pokožkou zbarvuje do žluta a má gumový pach. Mléko je bílé, pomalu světle žloutnoucí a má nahořklou až kořenitou chuť. Chuť: mírná, kořenitá až svíravá. Využití: Je jedlý, ale nechutný. Možná záměna: Ryzec bažinný(Lactarius lacunarum) | ||
Výskyt | Vyskytuje se nejčastěji na podmáčených, nebo zaplavovaných územích, pod listnáči (bříza, vrba, topol) někdy i na sušších místech pod jehličnany (smrk, borovice i jedle) a pod duby. | ||
Odkazy | - | ||
Záměna |
Ryzec laponský (Lactarius lapponicus)
| ||
Další jména | |||
německy (deutsch) | Milder Schwefelmilchling | ||
Latinská synonyma | - |
< |
(10/11) | > |