Popis | | Říše: Fungi, Třída: Agaricomycetes, Řád: Russulales, Čeleď: Rusulaceae, Rod: Lactarius, Druh: L.rufus
Klobouk: 30-90mm široký, v mládí nízce klenutý, později rozložený, vždy s vyniklým centrálním hrbolkem. Barva klobouku je rezavě červenohnědá, jakoby stříbřitě ojíněná, okolo středu lesklá.
Lupeny: 2O-50mm dlouhé, husté, krémově až masově okrové, nijak zásadně nesbíhají na třeň.
Třeň: 25-70mm dlouhý, 5-17mm tlustý, bledě červěně hnědý, hladký.
Výtrusy: Bezbarvé s amyloidní, síťovitou ornamentikou, krátce elypsoidní, 8-9,5x6,5-7,5µm velké.
Výtrusný prach: Bílý.
Mléko: Mléčně bílé, při oxidaci na vzduchu nemění barvu, velice palčivé.
Dužnina: Křehká, světlá, vůně nevýrazná, chuť po chvíli velmi palčivá.
Možnost záměny: V julevnilním stádiu nezkušený houbař může Ryzec ryšavý (Lactarius rufus) zaměnit za Ryzce syrovinku (Lactarius volemus), který se liší slanečkovým pachem a kloboukem bez centrálního hrbolku. Též barva klobouku bývá jiná- červenohnědá s oranžovými tóny a má sladké mléko. Ryzec ryšavý (Lactarius rufus) lze zaměnit za též nejedlý Ryzec liškový (Lactarius tabidus), ten má ovšem subtilnější plodnice a bílé, vodnaté, na vzduchu žloutnoucí a nahořklé mléko.
Zajímavost: Ve Skandinávii je konzumován po jeho mléčném zkvašení. Dále po jeho svaření je používán jako přísada do kyselých salátů, nebo je přidáván do jídel vynikajících svou ostrou (pálivou) chutí.
|