Popis | | Fungi > Basidiomycota > Agaricomycotina > Agaricomycetes > Incertae sedis > Russulales > Russulaceae
Klobouk 50-90mm, vyklenutý s podvinutým okrajem, ve středu mírně vmáčklý, později rozprostřený s ostrým okrajem. Pokožka lepkavá, nažloutlá až krémová, s tmavšími tečkami, které často vytvářejí soustředné pásování, při poranění vínový až fialový.
Lupeny široce připojené až zoubkem sbíhavé, někdy u třeně větvené, při poškození se zbarvují do červenofialova.
Třeň 40-60x10-20mm, válcovitý nebo směrem k bázi zúžený, někdy stlačený, hladký, suchý, krémový, při poranění červenofialový, v dospělosti dutý.
Dužnina spíše křehká, bělavá až krémová, na řezu postupně fialová, chuť mírně nahořklá nebo palčivá, vůně nevýrazná nebo jablečně ovocná.
Mléko bílé, i mimo kontakt s dužninou se zbarvuje červenofialově, chuť palčivá.
Výtrusný prach světle krémový.
|