Popis | | Klobouk má průměr 30-12mm, zpočátku polokulovitý, později ploše klenutý až rozprostřený, uprostřed s tupým hrbolem. V mládí a hlavně za vlhka je slizký a lesklý.
Barvu má žlutou, později žlutěrezavou až zlatorezavou, uprostřed je tmavší. Pokrytý je hnědými, přitisknutými, hustými, směrem k okraji řidšími šupinami, které se obvykle při dešti smývají. Okraj klobouku je zpočátku podvinutý a vláknitý, později obvykle se zbytky vela.
Lupeny jsou husté, zoubkem vykrojené, 8-12mm široké. Barvu nají krémově žlutou, pak rezavě žlutou a nakonec rezavě hnědou. Třeň je dlouhý 80-120mm, silný 10-25mm, plný, válcovitý, vespod poněkud zesílený. Nebývá rovný, barvu má citronově žlutou, dole je až rezavě hnědý. Zpočátku je pokrytý rezavými vločkami, později je holý. Vločkatý prsten v horní třetině časem úplně mizí.
Dužnina je zpočátku bělavá, pak citronově žlutá a nakonec ve třeni skvrnitě rezavohnědá. Chuť je mírná a vůně nevýrazná.
Je jedlá, ale pro svou podřadnou chuť se k jídlu nepoužívá.
|