Houbaření - Literatura - Přehled hub střední Evropy

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


Název  Přehled hub střední Evropy
Autor  Jan Holec, Antonín Bielich, Miroslav Beran
ISBN  978-80-200-2077-2
Kategorie  houby


Mírně upravený oficiální text:

Cílem knihy je představit čtenářovi pestrost velkých hub ve střední Evropě. Obsahuje téměř všechny běžné druhy, ale i řadu druhů vzácných. Jedná se o pečlivě vybrané zástupce co největšího počtu systematických skupin a hub, význačných svým vzhledem, biologií a ekologií. Základní počet 1206 vyobrazených druhů je rozšířen o více než 800 dalších druhů, uvedených v poznámkách. Výsledkem je celek, v němž nechybí žádné důležité skupiny hub a každou z nich reprezentují důležití zástupci, o kterých by měl zvídavý zájemce vědět. Tímto vyváženým pojetím je kniha ojedinělá a má i charakter učebnice nebo malé encyklopedie (o čemž svědčí i použití zkratek a tucet symbolů, popisujících období růstu, jedlost či nejedlost, ba i léčivost - jejich seznam je na zadní předsádce knihy). V knize je poprvé u nás prezentován moderní systém hub, vycházející z molekulárně-biologických studií; v atlasové části jsou některé houby naopak seskupeny podle vnějšího vzhledu tak, aby se daly co nejsnadněji určovat. Na rozdíl od běžných atlasů jsou připojeny charakteristiky jednotlivých rodů, aby čtenář chápal, jak jsou tyto rody vymezeny.

Obecné kapitoly v úvodu knihy, obsahující velké množství názorných perokreseb, jsou věnovány vnější i vnitřní stavbě hub, jejich ekologii, ohrožení i ochraně. Pojednávají o českých i latinských jménech, o toxinech, barvách, chutích a vůních, přinášejí i rady pro určování hub, jejich sběr a využití v kuchyni.

Textovou část na "levých stránkách" doplňují na "pravých stránkách" ilustrace A. Bielicha, na kterých autor pracoval více než 20 let - mají proti fotografiím tu výhodu, že zobrazují typický vzhled plodnic jednotlivých druhů.

Mnoho hub lze spolehlivě určit jen s pomocí mikroskopu, proto popisy obsahují i údaje o nejdůležitějších mikroznacích

Kniha je určena nejen houbařům, ale poslouží i pedagogům a jejich studentům, popřípadě pracovníkům ochrany přírody.


Zpracování knihy po stránce textů a odborných informací je vskutku profesionální, ilustrace nejsou vždy zcela věrné a výstižné. V době, kdy fotografie hub jsou všude kolem a je tak snadné je pořídit mi ilustrovaný atlas nepřijde zcela nejvhodnější. Ilustrace by byly na místě spíš v případě zobrazení některých detailů.

Můj osobní názor (Jethro):

Opravdu pěkná, encyklopedicky udělaná kniha, velmi vydařené ilustrace, zajímavé údaje o léčivosti.

ALE: Po praktické stránce jedna výhrana - s knihou bude nutno zacházet pozorně, protože je sice vázaná, ale desky i hřbet jsou dle mého neadekvátně slabé vůči váze a tloušťce korpusu knihy...

 



    komentáře: 0