Houbaření - Literatura - Ottova encyklopedie hub

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


Název  Ottova encyklopedie hub
Autor  Ladislav Hagara
ISBN  978-80-7451-407-4
Kategorie  houby


Úplný přehled našich hub a současně nejrozsáhlejší atlas hub na světě. Encyklopedie obsahuje stručný, ale výstižný popis každého ze 3 100 druhů spolu se základní charakteristikou houby, doplněnou jejími rozlišovacími znaky a oblastmi výskytu, označením jedlosti nebo jedovatosti, případně ochrany. Popisy jednotlivých hub doplňuje 4 200 názorných barevných fotografií (proměnlivé druhy jsou zastoupeny 2 - 3 fotografiemi) s přesným označením místa nálezu, datem a jménem nálezce určité houby.

Autorem a sestavitelem encyklopedie je uznávaný československý mykolog Ladislav Hagara, PhD., autor několika atlasů hub, které vyšly již v 35 vydáních. Toto unikátní rozsáhlé dílo připravil ve spolupráci s předními českými a slovenskými fotografy.

 


Obsažených druhů hub je skutečně více, než si běžný houbař, ale i mnohý amatérský mykolog dokáže představit. Většina je představena na vskutku uchvacujících, výstižných obrázcích, leč bohužel někdy sáhl autor i po obrázcích, které daný druh zrovna ne zcela vystihují a jejich kvalita je nutno říci pochybná.
 
Taktéž nemusí každému vyhovovat s popisem ne zcela spjaté obrázky daného druhu, které nezřídka utekly od sebe navzájem ať už v rámci jedné stránky či dvoustrany (lepší případ), či bohužel až na stranu následující po otočení listů.
 
Každopádně se jedná o opravdu rozsáhlé dílo a věřím, že případné reedice opraví těch pár přehlédnutí a mělo by být skoro povinnou četbou pro většinu amatérských mykologů či lidí na ně aspirujících. Pro běžné houbaře se jedná o nádhernou publikaci hlavně z hlediska snímků a možnosti poznat pestrost druhů hub, které často přehlížejí nebo si jich ani nemohou všimnout pro jejich rozměry.
 


    komentáře: 0