Houbaření - Literatura - Svět rostlin

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


Název  Svět rostlin
Autor  Thomas Schauer, Claus Caspari
ISBN  978-80-255-0715-5
Kategorie  herbář


Tento praktický průvodce světem rostlin nabízí velmi jednoduchý a přehledný systém určování rostlin podle barvy květu, a je tudíž ideální pro botaniky-začátečníky, pro milovníky přírody a přátele přírody vůbec. Nabízí vysokou kvalitu obrázků i doprovodných textů.

  • 1150 rostlin střední Evropy včetně trav, stromů a keřů
  • barevné ilustrace doprovázené stručnými, výstižnými popisy, v detailu vystihující charakteristické znaky rostlin
  • barevně spolehlivé rozlišení podle barvy květů


tolik oficiální text na přebalu knihy.

Kniha rozhodně není z nejlehčích a nejtenčích, má 496 stran plných informací. Jako taková se rozhodně nehodí do batůžku a na cesty, velice rychle by se pronesla.

Veškeré ilustrace v knize jsou výstižné a lze podle nich celkem snadno určit kteroukoliv z vyobrazených rostlin a podle symbolů u popisu rostliny i rychle zjistit dobu květu, výšku rostliny a místa jejího výskytu.

Listy jsou řazeny tak, že na levé stránce jsou textové informace, na pravé pak vyobrazení rostlin a květů u kterých jsou umístěny číslice. Číslice odkazují na popis na protilehlé stránce, ale v několika případech není umístění číslic zcela jasné a může způsobit problém s nalezením o kterou rostlinu se jedná. Po delším zkoumání však zvítězíte.

Ani této knize se nevyhnuly chyby, jedna, kterou odhalíte i při zběžném prolistování se nachází v obrazové části na stránce 225. Namísto obrázku tořiče pavoukonosného zde nalezneme některou z trav.

Za velice zdařilé považuji rozdělení knihy podle barvy květů rostlin s tím, že v rámci dané barvy je další dělení podle počtu okvětních lístků (4 nebo méně, 5 nebo více, zygomorfní [souměrné], hustá květenství [nebo biologické květy]).

Dělení dle barev a druhů je pak následující - bílé květy; žluté květy; červené, růžové, purpurové květy; modré, lila, fialové květy; zelené, hnědé, nepatrné květy; trávy a traviny; jehličnaté stromy; listnaté stromy; keře; nízké keře, keříčky, polokeře.



    komentáře: 0