Ingredience | |
350 ghlívy, olej, mletý bílý pepř, drcený kmín, 1 kostka masoxu, nebo masový vývar, 230 ml sladké smetany, hladká mouka, cukr, citronová šťáva, sůl |
Recept | | Hlívu očistíme a nakrájíme na hrubší plátky. Do hrnce dáme 1 lžíci oleje a hlívu na něm zvolna dusíme. Pouze přisolíme a dáme trošku pepře, nebo drceného kmínu, ale s kořením opatrně, abychom nezničili vynikající chuť a vůni hlívy. Asi za 15 minut zalijeme dušenou hlívu čistým masovým vývarem, případně vodou s kostkou masoxu. Do hrníčku nalijeme smetanu a dobře rozmícháme s hladkou moukou. Hlívu s vývarem necháme prudce vařit, pomalu vlijeme smetanu a dobře mícháme. Dle chuti přisolíme, můžeme mírně osladit cukrem a okyselit citronovou šťávou. Zmírníme plamen a stále dobře mícháme, abychom omáčku nepřipálili. jako příloha je vynikající houskový knedlík a kousek vařeného hovězího masa, vařený hovězí i vepřový jazyk, nebo libovolné uzené maso. |