Houbové rizoto | |||
---|---|---|---|
Ingredience | 350 gramů rýže na rizoto (Arborio, Carnaroli, Vialone) 1-2 kalíšky Knorr Bohatý bujon kuřecí nebo zeleninový (0,9dl) 2 kusy šalotka, jemně krájená 1/2 kusu 1/2 stonku jemně pokrájeného řapíkatého celeru 1 stroužek česnek pokrájený na nudličky 5 cl olivový olej 1 dl suchý bílý vermouth nebo suché bílé víno 1 špetka Knorr Aromat 50 gramů máslo 50 gramů čerstvě strouhaný parmezán nebo sýr Grana Padano směs na houbové rizoto směs čerstvých nebo mražených hub čerstvý tymián čerstvá plochá petrželka citrónová šťáva olivový olej Extra virgine |
||
Recept | 1.Na rozpáleném olivovém oleji zprudka opečeme šalotku (nebo cibuli), celer a česnek. Po změknutí zeleniny přidáme rýži a na prudkém ohni opražíme za neustálého míchání. Jakmile rýže zesklovatí, přidáme vermouth nebo víno, které se okamžitě vsákne do rýže. 2.Přilijeme první část horkého vývaru, mírně osolíme, přidáme Aromat a na slabém ohni zlehka vaříme. Necháme vždy část vývaru vsáknout, teprve potom přilijeme další. 3.Hotová rýže je měkká asi tak za 15 minut. Asi v polovině dušení přidáme k rizotu směs, připravenou v druhé pánvi. Příprava směsi: Na rozpáleném oleji v pánvi krátce orestujeme drobně pokrájené houby, zakápneme citrónovou šťávou a opékáme ještě 1 minutu. Nakonec přidáme směs posekaných bylinek. Takto připravenou směs přidáváme do základního rizota. 4.Rýži odstavíme, vmícháme máslo a parmezán a necháme pod pokličkou asi dvě minuty odstát, aby dostalo požadovanou krémovou konzistenci. Tip: Při podávání nezapomeneme na misku se strouhaným parmezánem, kterým si můžeme posypat hotové rizoto podle vlastní chuti. | ||
Autor Ruda123 |