Pampeliškový salát | |||
---|---|---|---|
Ingredience | hořčice (plnotučná, Dijonská) ocet (vinný, jablečný, bylinkový), sůl, pepř, kapku magi, olej (řepkový, slunečnicový), slanina, vejce natvrdo a pažitka | ||
Recept | Pampeliškové růžice listů sbíráme časně na jaře do průměru cca 15 cm viz obrázek. Růžice dobře propereme a a rozebereme na jednotlivé listy. Větší listy můžeme natrhat na menší. Salátová zálivka – lžíce hořčice (plnotučná, Dijonská) lžíce octa (vinný, jablečný, bylinkový), 1/2 lžičky soli, pepř, kapku magi. Vše dobře v salátové míse zamícháme, až se rozpustí hořčice, pak přidáme dvě lžíce oleje (řepkový, slunečnicový) a opět dobře promícháme, jednu lžíci oleje možno nahradit mlékem. Do mísy na zálivku dáme pampeliškové listy. Přidáme škvarečky ze slaniny, (použít je bez vyškvařeného sádla), 1 až 2 vajíčka uvařená natvrdo nakrájená na kousky a nakonec hrst nadrobno nakrájené pažitky. Na stole těsně před podáváním promíchat. | ||
Autor Greguša |