Hustá polévka s houbami | |||
---|---|---|---|
Ingredience | 2 lžíce másla 2 lžíce olivového oleje 2 l zeleninového nebo drůbežího vývaru 2 lžíce hladké mouky 1 středně velkou bramboru 400 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel nebo pastiňák) 200 g hub (pokud máte sušené, půl hodiny předem je namočte) hrst jemně nasekané petrželky nebo pažitky sůl a pepř na dochucení Na nočky: 5 lžic hrubé mouky 1 velké vejce 2 lžíce mléka 1/4 lžičky soli |
||
Recept | 1. Všechnu zeleninu a bramboru nakrájejte na jemné kostičky nebo nudličky. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo, přilijte olej, vsypte zeleninu a bramboru. Asi tři minuty opékejte a promíchávejte. 2. Do hrnce přisypte mouku a za stálého promíchávání ji nechte tři minuty smahnout. Zalijte trochou vývaru a míchejte, až vznikne hladká jíška. Dolijte vývar, osolte a přiveďte k varu. Houby nakrájejte na plátky a přisypte je do polévky; pokud jste použili sušené, přilijte i tekutinu, ve které se máčely. 3. Stáhněte plamen a nechte polévku dvacet minut probublávat. 4. Mouku, sůl, vejce a mléko na nočky vložte do misky, dobře je vidličkou propracujte a pak lžičkou postupně vykrajujte oválky. Přihoďte je do vroucí polévky na posledních deset minut varu; že jsou hotové, poznáte podle toho, že vystoupí na povrch. Jestli je těstíčko řidší, lijte je jako kapání – varem ztuhne. 5. Polévku ochutnejte a opepřete, případně dosolte. Podávejte ji ozdobenou jemně nasekanou zelenou petrželkou nebo pažitkou. Jestli chcete, můžete pokrm doplnit pečivem, například křupavými slanými tyčinkami. | ||
Autor Ruda123 |