přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT

Hustá polévka s houbami
Ingredience    2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
2 l zeleninového nebo drůbežího vývaru
2 lžíce hladké mouky
1 středně velkou bramboru
400 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel nebo pastiňák)
200 g hub (pokud máte sušené, půl hodiny předem je namočte)
hrst jemně nasekané petrželky nebo pažitky
sůl a pepř na dochucení
Na nočky:
5 lžic hrubé mouky
1 velké vejce
2 lžíce mléka
1/4 lžičky soli
Recept   1. Všechnu zeleninu a bramboru nakrájejte na jemné kostičky nebo nudličky. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo, přilijte olej, vsypte zeleninu a bramboru. Asi tři minuty opékejte a promíchávejte.

2. Do hrnce přisypte mouku a za stálého promíchávání ji nechte tři minuty smahnout. Zalijte trochou vývaru a míchejte, až vznikne hladká jíška. Dolijte vývar, osolte a přiveďte k varu. Houby nakrájejte na plátky a přisypte je do polévky; pokud jste použili sušené, přilijte i tekutinu, ve které se máčely.

3. Stáhněte plamen a nechte polévku dvacet minut probublávat.

4. Mouku, sůl, vejce a mléko na nočky vložte do misky, dobře je vidličkou propracujte a pak lžičkou postupně vykrajujte oválky. Přihoďte je do vroucí polévky na posledních deset minut varu; že jsou hotové, poznáte podle toho, že vystoupí na povrch. Jestli je těstíčko řidší, lijte je jako kapání – varem ztuhne.

5. Polévku ochutnejte a opepřete, případně dosolte. Podávejte ji ozdobenou jemně nasekanou zelenou petrželkou nebo pažitkou. Jestli chcete, můžete pokrm doplnit pečivem, například křupavými slanými tyčinkami.
Autor Ruda123


Komentář  
Přezdívka
dvakrát padesát slovy


Lituji, zatím nejsou k tomuto receptu žádné komentáře