Hovězí pupek se žampionovou omáčkou | |||
---|---|---|---|
Ingredience | 1 kg hovězího pupku 2 mrkve, 1 petržel, 1/4 celeru, 1 cibule 2 bobkové listy, 8 kuliček celého pepře, 8 kuliček nového koření sůl a čerstvě mletý pepř NA OMÁČKU 200 g drobných žampionů 100 g másla + 1 lžíce navíc 1 malá cibule, nakrájená nadrobno asi 250 ml smetany ke šlehání 100 g hladké mouky NA KARLOVARSKÉ KNEDLÍKY 20 rohlíků svazek hladkolisté petrželky 5 vajec 150 g másla 250 ml smetany ke šlehání |
||
Recept | 1 Maso dejte do velkého hrnce spolu s nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninou, oloupanou cibulí v celku a kořením a vše zalijte 2 litry vroucí vody. Osolte a vařte doměkka, trvá to asi hodinu a půl. Pak maso vyjměte a dejte stranou. Jakmile částečně zchladne, podle potřeby ho očistěte od šlach a pokrájejte na plátky. Vývar přeceďte a uchovejte. 2 Připravte si knedlíky: rohlíky pokrájejte na kostičky, osolte je, opepřete, přidejte nasekanou petrželku a pokropte smetanou. Žloutky promíchejte se 150 g rozpuštěného másla. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Rohlíky promíchejte se žloutky, pak opatrně zapracujte sníh. Na dvou zvlhčených utěrkách vytvarujte 2 knedlíky, zabalte je a na koncích utěrky svažte kuchyňským provázkem. Vařte 25 minut ve vroucí osolené vodě. Vyjměte, rozbalte a nakrájejte na plátky. 3 Na omáčku očistěte žampiony. Hlavičky rozkrájejte na čtvrtky a nožičky nadrobno. Na 100 g másla osmahněte cibuli a nožičky žampionů dozlatova; trvá to asi 4 minuty. Zaprašte hladkou moukou a míchejte ji minutu, až zbělá a začne pěnit. Zalijte litrem prochladlého vývaru z pupku. Rozmíchejte a vařte za občasného míchání 20 minut. Osolte, opepřete a zjemněte smetanou. Přeceďte a už jen prohřejte. 4 Na zbylé lžíci másla opékejte hlavičky žampionů asi 3 minuty dozlatova a dejte stranou. Na talíře rozdělte maso a knedlíky, maso posypte opečenými žampiony a přelijte omáčkou. | ||
Autor Ruda123 |