Ingredience | |
2 polévkové lžíce másla, 1 polévková lžíce olivového oleje, 1 malá najemno nakrájená cibule, 1 a ½ hrnku (375 ml) rýže (nejlépe kulaté), ¼ čajové lžičky šafránu (důležitá přísada), 4 hrnky (1 litr) kuřecího či zeleninového vývaru, ½ hrnku (125 ml) suchého bílého vína, ½ hrnku najemno nastrouhaného parmezánu, 300 g hub. |
Recept | | Ve velkém kastrolu rozpustíme na mírném plameni máslo, přidáme olej a cibuli a vaříme do změknutí. Pak přidáme rýži a dobře opražíme. Šafrán rozvaříme ve vývaru, a ten pak udržujeme na mírném plameni horký. Do opražené rýže nalijeme bílé víno a vaříme tak dlouho, až se odpaří tekutina. Pak do rýže přilijeme půl hrnku vývaru, vsypeme houby a vaříme dokud není voda odpařená a rýže uvařená na skus (al dente). Pak do rýže nasypeme parmezán a nalijeme zbytek vývaru. Vaříme asi dvě minuty, až je rizoto krémové, ale přitom stále tekuté. Podáváme ještě horké. Toto množství zasytí bez problémů šest osob. |