Italské houbové rizoto | |||
---|---|---|---|
Ingredience | 400 g rýře (nejlépe kulatozrnné) 1 l vývaru 1 větší cibule 2 lžíce olivového oleje 120 g parmezánu 1 palička česneku 100 g másla 350 ml suchého bílého vína 300 g čerstvých hub svazek čerstvé petrželky čerstvě mletý černý pepř sůl |
||
Recept | K přípravě pokrmu potřebujeme horký vývar, proto ho nejprve připravíme, nebo ohřejeme. Na vedlejší plotýnce v jiném hrnci rozehřejeme olivový olej a 3 lžíce másla, přidáme jemně nasekanou cibuli a česnek a na mírné teplotě asi 10 minut restujeme - nesmí se zbarvit, pouze změknout. Potom přidáme syrovou rýži a zvýšíme teplotu. Rýži smažíme za stálého míchání asi minutu, dokud nebudou všechna zrnka průsvitná. Přilijeme víno a za stálého míchání ho necháme odpařit. Když rýže vsákne veškeré víno, přidáme sběračku vývaru a pokrájené houby (můžeme je předtím krátce orestovat na olivovém oleji), ztlumíme teplotu a opepříme a osolíme (dost). Stále promícháváme a tekutinu necháme opět vsáknout a vyvařit. Poté přidáme další sběračku a takto postupujeme až do chvíle, dokud nespotřebujeme vývar a dokud není rýže měkká "na skus". Kdybychom vývar spotřebovali před změknutím rýže, přilijeme trochu horké vody (proto je dobré ji mít pro každý případ připravenou v rychlovarné konvici). Hotové rizoto odstavíme z plotýnky a vmícháme zbylé máslo, nasekanou petrželku a polovinu nastrouhaného parmezánu. Důkladně promísíme a necháme asi 2 minuty pod pokličkou "dojít". Podle chuti dosolíme, nebo zakapeme citronovou šťávou. Podáváme sypané zbylým strouhaným parmezánem. | ||
Autor robi |
2008-11-22 02:06:28 | iris | Doporučuji, před dokončením přilít trochu smetany. Ověřeno pobytem v Itálii, kde mne to naučili. |