Houby v octo/víno-olivovém nálevu | |||
---|---|---|---|
Ingredience | tvrdé houby (hřiby, křemenáče, kozáci, strakoši, lišky, ryzce,h olubinky, hlíva apod.), víno, ocet, olej (olivový, kukuřičný, slunečnicový), hřebíček, feferonka, kyselina citronová, sůl |
||
Recept | - houby svařit v nálevu 3-4 díly bílého vína (Veltlínské zelené, Muller Thurgau ...), 1 díl octa, špetka kyseliny citronové (na špičku nože, zachová barvu hub!), špetka soli (na špičku nože) cca 3 minuty podle charakteru hub (kováři, kolodějě poněkud déle) - přecedit (pro slabší povahy propláchnout studenou vodou, houby budou méně kyselé, ale tak, aby v houbách zůstal nálev - alkohol už tam dávno není!) - vkládat do sklenic a každou vrstvu prolévat kvalitním olejem (oliva, kukuřice, slunečnice, … v tomto pořadí kvality) - na každých ½ litru vložit 5 – 8 hřebíčků, popř. feferonky, co kdo snese - sterilovat cca 10 minut - pak vydržet cca 5 dní než se to proleží (hřebíček) - podávat jako předkrm s chlebem nebo jako příloha k pečeným masům - důležitá poznámka: až na talíři solit – pak teprve se získá finální chuť – víno (resp. co z něho zbylo), ocet, olej, hřebíček, sůl !!! - zkuste i teď v zimě s hlívou, je super ! | ||
Autor basset |