přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT

Na Medník za Kandíkem


Přijel jsem, vyfuněl jsem, došel jsem, zvítězil jsem - našel jsem, nafotil jsem. Tak by se stručně dal dnešek shrnout. Ale nic není tak snadné ...

Kandík psí zub (Erythronium dens-canis)Určitě jste se také už jako malé děti vždy na něco těšily, ať už to byly narozeniny, svátky, Vánoce, Mikuláš nebo třeba k babičce na chalupu. Podobně jsem se já už nějakou dobu těšil, až nastane onen kýžený "den D" a já vyrazím "na Kandíky".

Letošní zima se do posledního dechu bránila a nedovolovala jaru, aby už nastoupilo svou vládu. Kandík psí zub, jak se tato zákonem chráněná rostlina jmenuje celým jménem kvete většinou už v březnu. Já jsem pilně sledoval Internet, ale i rostliny v botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. O prvním dubnovém víkendu se na mne konečně usmálo štěstí a zahlédl jsem uprostřed záhonu dobře skrytou, kvetoucí rostlinu.Kandík psí zub (Erythronium dens-canis)

Nyní už bylo jen otázkou počasí a následně bohužel také vyřešení nějakých pracovních i soukromých záležitostí, než se seberu a vyrazím na Medník, cíl mé cesty, lokalitu to Kandíku psího zubu v České Republice ve volné přírodě.

Trochu jsem se děsil, aby nakonec jediná možnost a čas nebyl právě o víkendu, kdy tam dle skazek bývá nejen živo, ale na každou fotku se stojí fronta málem od vlaku v nedalekých Pikovicích či spíše na vlakové zastávce Petrov u Prahy. Stejně tak jsem netoužil ani po setkání se samozvaným ochráncem přírody Burlem.

Kandík psí zub (Erythronium dens-canis)Vybaven pouze vědomostmi z Internetu, fotoaparátem, 105mm makroobjektivem, stativem, pitnou vodou a spoustou odhodlání jsem odpoledne nasedl do auta a vyrazil. Kdybych se byl býval na mapu podíval pořádně, asi by mne odradil počáteční prudký výstup s výškovým rozdílem cca 70 metrů. Coby astmatik jsem to dal jen s velkýma přestávkama a za pomoci inhalátoru.

Poté, co jsem zdárně zdolal onen nechutný kopec (a následně zjistil, že to jde i jinak), vydal jsem se v protisměru naučnou stezkou, doufaje, že mne štěstí neopustí a skutečně zahlédnu na vlastní oči byť jen jednu jedinou rostlinu v dobrém stavu a budu si ji moct i vyfotit.

Překvapení na sebe nedalo dlouho čekat a našel jsem jednu malou sublokalitu hned u cesty, kde kvetlo 6 rostlin. Nejdřív jsem si jen tak sedl, opřel se zády o statný kmen smrku a kochal se tou nádherou, označenou zapíchnutými klacíky, asi aby někdo nedopatřením rostliny neponičil.Kandík psí zub (Erythronium dens-canis)

Po chvíli došlo i na focení, vybalil jsem nádobíčko a začal přemýšlet o úhlech, clonách, přiclonění, podsvícení, přiblesknutí a vůbec celé škále fotografických fíglů. Asi uprostřed focení, zrovna když jsem se přesouval mezi jednotlivýma rostlinama od opodál stojící chatky vyrazil pán s vozíkem, na kterém se vezl malý klučina. Z jejich hovoru jsem vyrozuměl, z toho mála, co jsem zaslechl, že jsou i bohatší místa co do počtu rostlin, než to, kde zrovna jsem.

Jaterník podléška (Hepatica nobilis Mill.)Dofotil jsem co jsem už měl naplánováno a vydal jsem se vstříc dalším nálezům a objevům. Prvním objevem který jsem opodál učinil bylo varování ohledně rostlin Kandíku psího zubu od správy NPP, na které někdo připsal: "Pokud poškodíte kandíky, budete uBurlováni". Jelikož ze zmíněným panem Václavem Burlem mám už své zkušenosti, větička mne velice pobavila.

Cestou k dalším kandíkům jsem od místa, kde se dělí zelená turistická značka s naučnou stezkou začal potkávat nyní všudypřítomné, krásně barevné, místy až koberce tvořící jaterníky podléšky. Stejně tak jsem si hned na kraji všiml padlého kmene s nějakými houbovými obyvateli, které jsem si slíbil prohlédnout a případně vyfotit cestou zpět.Kandík psí zub (Erythronium dens-canis)

Konečně jsem se přiblížil k 12té zastávce naučné stezky a tam to skutečně propuklo ve velkém. Není nadsázkou když řeknu - Kandíky kam jsem se podíval. Rostliny jsem nepočítal, ale odhaduji, že stovka jich tam určitě kvetla. Bohužel byly znát i stopy předchozích návštěvníků a fotografů.

Opět jsem se pustil nejdříve do focení, pak do obhlídky terénu kolem a následně do dalšího focení. U jedné kvetoucí rostliny si někdo dal velkou práci s očištěním jejího okolí od rušivých prvků, tak jsem se posléze přesunul i k ní a vyfotil z několika úhlů.Sasanka hajní (Anemone nemorosa)

Bohužel se nemilosrdně šeřilo a tak jsem byl nucen pomalu vyrazit na zpáteční cestu, abych stihl vyfotit ještě nějaké ty jaterníky a, jak jsem zjistil až cestou zpět, i první kvetoucí a hned vedle rozkvétající sasanku hajní. V případě jaterníků bylo opravdu hodně z čeho vybírat, ale nakonec mne k vytažení fotoaparátu přiměla právě až ona sasanka od které jsem se, s rozbaleným nádobíčkem, přesunul nejdřív jen malý kousek k nejbližším jaterníkům a posléze, když jsem výbavu jen polosložil do pohotovostně-transportní polohy i k onomu padlému kmeni.Lýkovec jedovatý (Daphne mezereum)

Na kmeni jsem krom prvního konkurenta v hledání a požírání hub ve formě jednoho ze slimáků objevil i minimálně 2 druhy hub. Jedním byl dřevomor, kterého jsem si všiml už dříve, druhým pak některá z hlenek. Šero bylo v tomto místě ovšem už skutečně velké, však se kvapem blížila šestá hodina.

Cestou zpět jsem jen cca v polovině onoho příšerného svahu ještě vyfotil lýkovec jedovatý, kterého jsem si nikde jinde v lese nevšiml. Tento byl květy doslova obsypán, ale nakonec jsem si musel pomoct bleskem. A pak už hurá k autu a domů.

Těším se, že si třeba příští rok výpravu opět zopakuji. Už teď vím, co jsem vyfotit zapomněl a jak bych rád vyfotil kandíky příště. Držte mi palce.

Přečteno 5119x
robi - 2013-04-11


Nejnovější blogy
Jarní houby
Jaro nám pomalu končí a nastává léto, tak pošlu nějaké pěkné jarní nálezy, jako Hnojníky, Polničku a i mé oblíbené Ucha jidášova :)
Čirůvka májovka
Nějaké ty nálezy Čirůvek. Kvůli škole nemám na ty houby tolik času, ale když už na ně jdu, tak to stojí za to ;)
Ohnivec rakouský
Ještě jsme byli na jednom místě a hned u zastávky rostlo celkem 8 nádherných ohnivců!!!
Penízovka sametonohá
Toto jsou už asi poslední penízovky, dívím se, že jsem je našel takhle pozdě
Destice chřapáčová
Jedny z dalších hub na mé výpravě byly tyto chutné Destice
Ucho Jidášovo
Na jarní výpravě jsme našli spousty druhů jarních hub, jedna z nich byla Boltcovitka :)


Komentáře k blogu - 0 komentářů