přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT

Sušit nebo nesušit?


Babky se k sušení vážně nikdy nehodí. Nebo snad ano?

Včera jsem nakouknul na stránky jistého masmédia a nedokázal jsem se zdržet komentáře. Našel jsem tam článek, kde jistý obecně známý Mykolog krom jiné tvrdil cosi ve smyslu, že sušené babky alias hřiby žlutomasé jsou jedovaté.

V kontextu daného článku byl sice tento blud rozporován i podrtžen současně, ale způsobem ze kterého běžný člověk prostě nemá šanci být moudrým.

Podívejme se tedy na tento problém poněkud blíže. Obecně známým faktem o babkách je, že jsou skutečně velice záhy napadány. V období větší vlhkosti je tedy vysoce pravděpodobné, že starší, měkčí plodnice sebrané v lese ještě jako čisté už doma vykazují stopy plísně a je třeba je celé zahodit (ano, skutečně celé, žádné pokusy o vykrojení napadané části apod.).

Ovšem plodnice pevné, mladé, na pohled nenapadené je škoda za každou cenu okamžitě upotřebit. Sám jsem je sušil bezpočet let stejně, jako moje babička a pravděpodobně i ta její.

Jak tedy vyřešit dilema ohledně sušení babek alias (sucho)hřibů žlutomasých? Zaprvé začněme už v lese. Ke sběru se hodí jen mladé, pevné plodnice. Už v lese je třeba každou jednu plodnici (houbu) řádně prohlédnout. Pokud se kdekoliv na houbě objeví byť sebemenší známka bílé plísně, plodnici rovnou nechat v lese.

Doma opět tyto plodnice vezmeme a důkladně prohlédneme. Lhostejno zda máme v úmyslu je sušit, zamrazit či tepelně upravit. Plodnice celé musejí před jakoukoliv úpravou být zcela čisté, ničím nenapadené. Jedině v takovém případě plodnice nepřesuneme rovnou do odpadků a věnujeme se jim dál.

Mé osobní zkušenosti odkazují babky hlavně do sféry zavařených hub ve sladkokyselém nálevu ve směsi s dalšími hřibovitými, sušení ve směsi s dalšími hřibovitýmy, smažení apod. opět jen ve směsi.

Přečteno 21988x
robi - 2010-09-02


Nejnovější blogy
Jarní houby
Jaro nám pomalu končí a nastává léto, tak pošlu nějaké pěkné jarní nálezy, jako Hnojníky, Polničku a i mé oblíbené Ucha jidášova :)
Čirůvka májovka
Nějaké ty nálezy Čirůvek. Kvůli škole nemám na ty houby tolik času, ale když už na ně jdu, tak to stojí za to ;)
Ohnivec rakouský
Ještě jsme byli na jednom místě a hned u zastávky rostlo celkem 8 nádherných ohnivců!!!
Penízovka sametonohá
Toto jsou už asi poslední penízovky, dívím se, že jsem je našel takhle pozdě
Destice chřapáčová
Jedny z dalších hub na mé výpravě byly tyto chutné Destice
Ucho Jidášovo
Na jarní výpravě jsme našli spousty druhů jarních hub, jedna z nich byla Boltcovitka :)


Komentáře k blogu - 0 komentářů