Houbaření - Herbář | Jilm drsný /horský/

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Jilm drsný /horský/
Ulmus glabra

>


Jilm drsný /horský/ (Ulmus glabra)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Jilm drsný /horský/ (Ulmus glabra)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Jilm drsný /horský/ (Ulmus glabra)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Březen - Duben
Barva květu   jiná
Popis   

čeleď:  jilmovité  -  Ulmaceae

popis: Je to strom velkých rozměrů, s průměrem kmene i přes 1 m. Střídavé listy jsou asymetrické, dvakrát ostře zubaté, často s několika laloky. Listy jsou na omak velmi drsné.

rozšíření: Jilm drsný roste v celé Evropě  od V. Britanie po Ural, na severu po 67.stupeň s.š. V jižní Evropě je jen v horách. Pěstuje se řada kultivarů s odlišným vzrůstem.

zajímavost: Jilmy kvetou a tvoří semena dřív než jim začnou rašit listy. Semena dozrají ještě zjara, vítr je rozfouká po okolí, a hned začnou klíčit a růst. To je v české přírodě nezvyklé, semena většiny zdejších dřevin jsou schopné klíčit až po přezimování.

nemoci: V minulosti se jilmy dožívaly značně vysokého věku.  Prý byly prokázány i exempláře staré zhruba 400 let, s kmeny o průměru až 3 m. Nyní dochází k častým úhynům jilmů.  Může za to houbová nemoc, kterou přenášejí 2 druhy brouků rodu Scolytus. Hlavně je  to bělokaz jilmový  /Scolytus scolytus/ a bělokaz pruhovaný  /Scolytus multistriatus/. Podle starší literatury se škodlivá houba jmenuje Ceratocystis ulmi, podle nového článku v časopisu Vesmír 2012/4 je to Ophiostoma novo-ulmi.  Jilm horský je proti této chorobě poněkud odolnější než ostatní druhy jilmů, ale i jeho porosty postihly těžké ztráty. Nejlépe odolávají jilmy, které rostou osamoceně. Výhodou jilmů je, že semena tvoří i poměrně mladé stromy, ale brouci si vybírají až stromy starší, proto jilmy z naší přírody nezmizí.

Odkazy     -
Další jména