Houbaření - Herbář | Jilm habrolistý

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Jilm habrolistý
Ulmus minor

>


Jilm habrolistý (Ulmus minor)
Autor: Prosty   Komentářů: 0
Jilm habrolistý (Ulmus minor)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0
Jilm habrolistý (Ulmus minor)
Autor: Samotářka   Komentářů: 0


Kvete od-do   Březen - Duben
Barva květu   fialová
Popis   

čeleď: jilmovité  -  Ulmaceae

popis: V minulých stoletích to býval strom až 40 m vysoký s průměrem kmene přes 1,5 m. Dožíval se  500 roků. Mezi tesaři bylo kdysi jeho dřevo velmi ceněné. Bylo pevné, lehké, dobře se s ním pracovalo.

Časně zjara nejprve kvete, pak vytvoří semena, a teprve následně mu začínají růst listy. Listy mají asymetrickou bázi. Jsou podobné jilmu drsnému, ale trochu menší, a na omak rukou hladké. Jilm drsný má listy podle hmatu drsné.

nemoci: Nyní se ale na jejich porostech rozšířila nemoc  zvaná grafioza, a naprostá většina starších stromů uhynula. Úplné vyhynutí ale tomuto stromu nehrozí. Tvoří totiž semena v poměrně mladém věku. A grafioza, to je houbová nemoc cévních svazků, napadá jen starší stromy. Přenos nemoci způsobují brouci, ale ti vyhledávají jen starší stromy.

ekologie: V podmínkách ČR rozlišujeme lužní a lesostepní ekotyp. Lužní ekotyp vyžaduje vysokou hladinu spodní vody a snáší dobře záplavy. Lesostepní ekotyp vydrží v podmínkách nedostatku vláhy a snese vysýchající mělké půdy.

poznámka: Bývá poškozován silnými mrazy. Ty mají za následek trhliny ve dřevě a následnou tvorbu lišt. Byla i vyšlechtěna varieta suberoza, která je zajímavá nápadně vyvinutými lištami.  Většinou platí, že čím je sušší a teplejší stanoviště, tím víc se na větvičkách objevují lišty.

 

 

 

Odkazy     -
Další jména   jilm polní, Ulmus carpinifolia, Ulmus campestris