Houbaření - Herbář | Vstavač vojenský

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Vstavač vojenský
Orchis militaris

>


Vstavač vojenský (Orchis militaris)
Autor: robi   Komentářů: 0
Vstavač vojenský (Orchis militaris)
Autor: robi   Komentářů: 0
Vstavač vojenský (Orchis militaris)
Autor: robi   Komentářů: 0


Kvete od-do   Květen - Červen
Barva květu   růžová
Popis   

Popis

Vytrvalá bylina, 20–65 cm vysoká, lodyha přímá, nevětvená, rýhovaná, v horní polovině bezlistá, lehce hranatá, světle zelené listy nahloučené v dolní části, podlouhle vejčité až obvejčité, až 14 cm dlouhé. Květenství kuželovité, později široce válcovité, husté, až 20 cm dlouhé, složené ze středně velkých, z paždí krátkých blanitých listenů vyrůstajících květů, 5 korunních lístků je skloněno v uzavřenou přilbu, poslední lístek vytváří nápadný 3dílný pysk. Plodem je tobolka. Značná variabilita druhu projevující se ve stavbě i barvě květu souvisí i s velikostí jeho areálu rozšíření.

Stanoviště:

Statný a nádherný vstavač teplých a slunných luk a strání, ale i světlých křovin, lesních lemů a slatin. S oblibou roste na vápnitých půdách, které jsou většinou sušší, objevuje se však i na stanovištích dosti vlhkých

Ochrana:

Patříval k jednomu z našich častějších vstavačů, bohužel dochází k markantnímu úbytku lokalit. Aktuálně je zařazen k silně ohroženým druhům naší flóry (C2b), ve stejné kategorii je chráněn i zákonem (§2). Mezinárodně podléhá ochraně úmluvy CITES.

Zajímavost:

Druhový název získal podle svých květů, Když si je prohlédnete v detailu, uvidíte postavu rozkročeného vojáčka s přilbou.

Odkazy     -
Další jména