Houbaření - Herbář | Bublinatka vícekvětá

  přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT


<

Bublinatka vícekvětá
Utricularia bremii

>


Bublinatka vícekvětá (Utricularia bremii)
Autor: robi   Komentářů: 0
Bublinatka vícekvětá (Utricularia bremii)
Autor: robi   Komentářů: 0
Bublinatka vícekvětá (Utricularia bremii)
Autor: robi   Komentářů: 0


Kvete od-do   Červen - Září
Barva květu   žlutá
Popis   

Popis

Nezakořeněná vodní rostlina, obvykle roste ponořená pod hladinou, méně často semiterestricky na polštářích ve vodě rostoucích rašeliníků. Zelené prýty mají dvouřadě uspořádané listy, které bývají v obrysu téměř okrouhlé, jsou 4–5krát vidličnatě členěné; koncových úkrojků bývá 10–30(–50), jsou hladké, pouze na vrcholu s jedinou štětinou (zřídka se 2); listy nesou 1–10 lapacích měchýřků; někdy se vyvíjejí samostatné nezelené prýty, nesoucí pouze tyto měchýřky. Měchýřky jsou 0,5–2,5 mm dlouhé, trávicí žlázky uvnitř měchýřků jsou čtyřramenné, s 2 rameny delšími a 2 kratšími. Květenství tvoří hrozen vyčnívající nad vodní hladinu, 5–20 cm dlouhý, nesoucí 2–14 květů. Kalich je dvoupyský, koruna je citrónově žlutá, horní pysk je podlouhle vejčitý, stejně dlouhý nebo delší než patro dolního pysku; dolní pysk je téměř okrouhlý, má 8–9 mm v průměru, patro je ploché až mírně vyklenuté; ostruha je 1–2 mm dlouhá, kuželovitá. Tobolky se vyvíjejí pouze výjimečně. Turiony jsou kulovité, lysé, mají obvykle 1–4 mm v průměru.

Stanoviště

Většinou se vyskytuje ostrůvkovitě a v nevelkých počtech. Rostlina je velmi závislá na kvalitě vody, vyžaduje čistou, měkkou a mírně kyselou s 4,5 až 5,5 pH, snáší krátkodobé vysychání. Vyskytuje se na okrajích rašelinišť, lesních tůní a rybníků. Je málo konkurenceschopná, mnohde zaroste rozpínavějšími druhy vodních nebo bažinných rostlin.

Ochrana

Velmi vzácný druh české flóry, v červeném seznamu zařazený mezi druhy kriticky ohrožené (C1b), stejně tak ve vyhlášce určující zákonnou ochranu (§1).

Odkazy     -
Další jména