Popis | | Říše: Fungi - houby, třída: Agaricomycetes - stopkovýtrusé, řád: Russulales - holubinkotvaré, čeleď: Russulaceae - holubinkovité, rod: Russula - holubinka
Tato holubinka má často špinavý klobouk od zeminy, stejně jako H. akvamrínová. Při letmém pohledu jsou plodnice lehce zaměnitelné za ryzec (plstnatý či peprný), neroní však mléko. Klobouk o průměru 50-150mm, je nejprve téměř polokulovitý, pak sklenutý, s výrazně podvinutým okrajem, nakonec plochý, vmáčklý až nálevkovitý. Pokožka je neslupitelná, plstnatá, bílá, později zažloutlá, rezavě skvrnitá.
Lupeny jsou husté, na třeň krátce sbíhavé, v mládí bělavé, pak smetanové, ve stáří na ostří okrové až hnědavé.
Třeň je 20-60mm dlouhý, 15-30mm široký, válcovitý, tvrdý, plný, bílý, pod kloboukem s modrozelenavým nádechem, pak okrově skvrnitý.
Dužnina je bílá, po poranění se zbarvuje do okrova. Má nepříjemnou chuť a ostře kořenitou vůni.
Poznámka: hlavním rozpoznávacím makroskopickým znakem od holubinky akvamarínové, je ( kromě ne vždy se vyskytujícího modrozelenavého proužku v místě připojení lupenů u h.akvamarínové) hustota lupenů. Ty jsou u H. bílé nepříliš husté (4-8 lupenů na 1cm okraje klobouku) 5-9mm vysoké, tlusté a křehčí. (R.Socha/Holubinky(Russula))
|