Popis | | Taxonomie:
Klobouk: 25-80mm široký, v mládí polokulovitý s podehnutým okrajem, ve zralosti vyklenutý, až poduškovitě rozložený, matný, suchý, v mládí plstnatý, později lysý, a často políčkovitě rozpukaný, olivově zlatožlutý, na rozpraskaných okrajích a po otlaku hnědnoucí. Póry: zlatožluté, na oschlých místech a po dotyku mírně hnědnoucí.
Třeň: 30-70mm vysoký, 5-20mm široký, válcovitý, na bázi většinou zúžený, žlutý, v horní polovině s výraznou červenohnědou síťkou s velkými oky, níž jemně červenohnědě skvrnitý, na bázi obalený zeminou, prorůstající žlutým myceliem. Dužnina: ve třeni žlutá, v klobouku bílá až nažloutlá, někdy slabě modrající.
Chuť: mírná.
Výtrusný prach: světle hnědoolivový.
|