< |
| > |
Roste od-do | Červen - Říjen | ||
Popis | Klobouk: 50-150mm široký, v mládí polokulovitý, později se rozvírá do oblého tvaru. Pokožka je suchá a jemě sametová a jen obtížně slupitelná. Je světle hnědá jako kartón, hnědá jako jelení srst nebo šedohnědá s olivovým nádechem. Rourky: vysoké, od třeně na půl oddělené, polštářovitě ven vyklenuté, v mládí bílé, brzy však zrůžoví. Ústí rourek jsou kulatá a teprve později se trochu rozšiřují. Pomačkáním a ve stáří dostanou hnědé skvrny. Třeň: 40-120mm dlouhý a 10-40mm tlustý kyjovitý, světlejší než klobouk a má typickou plastickou tmavou, olivově zbarvenou síťku s velkými oky, která pokrývá téměř celý třeň. Dužina: bílá někdy slabě narůžovělá měkká a vodnatá, pod povrchem klobouku zbarvená hnědoolivově. Vůni má nenápadnou,zato chuť velmi hořkou. Výtrusný prach: špinavě růžový až růžově okrově hnědavý. Užití: je nepoživatelný pro svou velice hořkou chuť. Jediná houba dokáže dokonale zkazit celé jídlo. Vyloučit se nedají ani žaludeční a střevní potíže. | ||
Výskyt | Jehličnaté lesy na chudých a kyselých půdách,ve stejném typu listnatých lesů na ztrouchnivělých pařezech a kolem nich. | ||
Odkazy |
Naše nejedlé hřiby
| ||
Záměna |
Hřib dubový (Boletus reticulatus)
Hřib hnědý (Imleria badia) Hřib smrkový (Boletus edulis) | ||
Další jména | Hořčák, Žlučák, hřib žlučový, podhřib žlučový, satanáš, Boletus Felleus | ||
slovensky (slovensky) | Podhríb žlčový | ||
německy (deutsch) | Gallenröhrling | ||
Latinská synonyma |
|
< |
(10/11) | > |