< |
| > |
Roste od-do | Říjen - Prosinec | ||
Popis | Taxonomie: Klobouk: 40-150mm široký, hladký, ve stáří rozpukávající, v mládí polokulovitý s mírně podvinutým okrajem, později až plochý, bělavě krémový až hnědavý, místy se soustředěnými tmavšími vodnatými okrouhlými skvrnami a mramorováním. Lupeny: středně husté, připojené, v mládí bělavé, později smetanové, ve zralosti až růžově hnědavé. Třeň: 40- 150 mm dlouhý, 6-15 mm široký, často pokřivený, válcovitý, na bázi kořenovitě zúžený, bělavý, hladký, na bázi a při vrcholu jemně bělavě plstnatý. Dužnina: bělavá, středně silná. Chuť: jemně ořechová až lehce nahořklá, vůně silně moučná. Výtrusný prach: hnědý. Využití: po delším vaření, kdy se zbaví nahořklosti je to výborná jedlá houba, v níž byla prokázána celá řada prospěšných bioaktivních látek. Možná záměna: Líha jilmová, roste v nižších polohách na jilmech, má vůni okurkově moučnou a chuť příjemnou, ve stáří mírně nakyslou. | ||
Výskyt | Roste vzácně ve vyšších polohách, většinou ve větších trsech, sporadicky i jednotlivě, převážně na buku, vzácně i na jiných listnáčích,-topol, dub, vrba. Vyrůstá na poraněných místech živých stromů, případně na nepříliš starých vývratech. | ||
Odkazy | - | ||
Záměna | - | ||
Další jména | |||
německy (deutsch) | Buchenrasling, Weißer Buchenpilz | ||
Latinská synonyma | - |
< |
(10/11) | > |