< |
| > |
Roste od-do | Srpen - Září | ||
Popis | Klobouk: 30-130 mm, zprvu vyklenutý s vmáčklým středem a podvinutým okrajem, později nálevkovitý. Pokožka hladká, lepkavá až slizká, u starších plodnic lesklá, většinou zřetelně pásovaná, žlutohnědá až lososově oranžová, vybledající. Lupeny: připojené až sbíhavé, často u třeně větvené, krémové, narůžovělé. Třeň: 20-100 x 15-25 mm, válcovitý nebo směrem k bázi zúžený, hladký, suchý, krémový, někdy okrově ďubkovaný, v dospělosti okrový, brzy dutý. Dužnina: tuhá, bílá, chuť po chvíli silně palčivá, vůně ovocná. Mléko spíše hojné, bílé, při zasychání olivově šednoucí, velmi palčivé. Výtrusný prach: žlutohnědý, narůžovělý. Možná záměna: Ryzec pásovaný (Lactarius zonarius) roste pod listnáči. | ||
Výskyt | Roste v jehličnatých lesích vyšších poloh pod smrky a jedlemi. | ||
Odkazy | - | ||
Záměna |
Ryzec pásovaný (Lactarius zonarius)
| ||
Další jména | |||
slovensky (slovensky) | rýdzik Bresadolov | ||
německy (deutsch) | Montaner Zonen-Milchling | ||
Latinská synonyma | - |
< |
(10/11) | > |