Popis | | Klobouk: 30-130 mm, zprvu vyklenutý s vmáčklým středem a podvinutým okrajem, později nálevkovitý. Pokožka hladká, lepkavá až slizká, u starších plodnic lesklá, většinou zřetelně pásovaná, žlutohnědá až lososově oranžová, vybledající.
Lupeny: připojené až sbíhavé, často u třeně větvené, krémové, narůžovělé.
Třeň: 20-100 x 15-25 mm, válcovitý nebo směrem k bázi zúžený, hladký, suchý, krémový, někdy okrově ďubkovaný, v dospělosti okrový, brzy dutý.
Dužnina: tuhá, bílá, chuť po chvíli silně palčivá, vůně ovocná. Mléko spíše hojné, bílé, při zasychání olivově šednoucí, velmi palčivé.
Výtrusný prach: žlutohnědý, narůžovělý.
Možná záměna: Ryzec pásovaný (Lactarius zonarius) roste pod listnáči. |