Popis | | Taxonomie: řád: holubinkotvaré, čeleď holubinkovité, rod: Lactarius sekce: zonarii
Klobouk: 50-100mm široký, vyklenutý až nálevkovitý, v mládí s podvinutým, plstnatým okrajem, brzy lysý, za vlhka lepkavý, světle okrový až červenohnědavý, většinou hustě tmavěji zónovaný od kraje až do středu klobouku
Lupeny: bělavé až krémové na otlačených místech hnědnoucí.
Třeň: 25-60mm dlouhý, 10-25mm široký, mírně lepkavý nebo suchý, bělavý až krémový často tmavěji ďubkovaný.
Dužnina: pevná, pružná, bělavá, na řezu pomalu růžovějící, mléko je bílé někdy až po delší chvíli palčivé. Vůně sladce ovocná.
Chuť: brzy silně palčivá.
Možná záměna: ryzec Bresadolův
|