přihlásit  
  přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT

Hustá polévka s houbami
Ingredience    2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
2 l zeleninového nebo drůbežího vývaru
2 lžíce hladké mouky
1 středně velkou bramboru
400 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel nebo pastiňák)
200 g hub (pokud máte sušené, půl hodiny předem je namočte)
hrst jemně nasekané petrželky nebo pažitky
sůl a pepř na dochucení
Na nočky:
5 lžic hrubé mouky
1 velké vejce
2 lžíce mléka
1/4 lžičky soli
Recept   1. Všechnu zeleninu a bramboru nakrájejte na jemné kostičky nebo nudličky. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo, přilijte olej, vsypte zeleninu a bramboru. Asi tři minuty opékejte a promíchávejte.

2. Do hrnce přisypte mouku a za stálého promíchávání ji nechte tři minuty smahnout. Zalijte trochou vývaru a míchejte, až vznikne hladká jíška. Dolijte vývar, osolte a přiveďte k varu. Houby nakrájejte na plátky a přisypte je do polévky; pokud jste použili sušené, přilijte i tekutinu, ve které se máčely.

3. Stáhněte plamen a nechte polévku dvacet minut probublávat.

4. Mouku, sůl, vejce a mléko na nočky vložte do misky, dobře je vidličkou propracujte a pak lžičkou postupně vykrajujte oválky. Přihoďte je do vroucí polévky na posledních deset minut varu; že jsou hotové, poznáte podle toho, že vystoupí na povrch. Jestli je těstíčko řidší, lijte je jako kapání – varem ztuhne.

5. Polévku ochutnejte a opepřete, případně dosolte. Podávejte ji ozdobenou jemně nasekanou zelenou petrželkou nebo pažitkou. Jestli chcete, můžete pokrm doplnit pečivem, například křupavými slanými tyčinkami.
Autor Ruda123


Komentáře k receptu - 0 komentářů