Bramborový krém s pošírovaným vejcem a liškam | |||
---|---|---|---|
Ingredience | 700 g moučných brambor, oloupaných 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru 1 bobkový list 1 malá bílá cibule, nakrájená najemno 1 rovná lžíce kmínu 2 lžíce sádla 500 ml kyselého mléka nebo podmáslí sůl a čerstvě drcený pepř 1 lžíce sušených hřibů, rozdrcených v hmoždíři na prach 100 g čerstvých lišek, očištěných a překrojených 4 vejce + 250 ml octa čerstvá majoránka na ozdobu |
||
Recept | 1 Polovinu brambor nakrájejte na kostičky a uvařte je v půl litru vývaru s bobkovým listem doměkka. Pak je sceďte,odložte stranou a vývar uchovejte. Zbytek brambor nakrájejte nadrobno a kmín podrťte v hmoždíři. V hrnci na tuku opečte cibuli doměkka, přisypte polovinu kmínu, potom syrové brambory a krátce je osmahněte. Zalijte dalším 0,5 l vývaru a vařte doměkka. Stáhněte z ohně, rozmixujte a propasírujte jemným sítem. 2 Vejce postupně vyklepněte do misky se studeným octem, nechte zatáhnout a po chvíli vyjměte děrovanou lžící a postupně přesuňte do hrnce s vroucí osolenou vodou. Pošírujte 3–5 minut, dokud bílek nezpevní. 3 Do vývaru, ve kterém se vařily kostičky brambor, vlijte kyselé mléko a vmíchejte druhou polovinu kmínu a asi 2/3 houbového prachu. Směs přidejte do vroucí polévky, promíchejte a ihned odstavte, osolte a opepřete. Lišky opečte v pánvi na lžíci sádla. 4 Do talířů naaranžujte kopeček bramborových kostiček, na ně posaďte vejce a okolo nalijte bramborový krém. Ozdobte opečenými liškami, lístky čerstvé majoránky a posypte zbylým houbovým prachem | ||
Autor Ruda123 |