|
lištička pomerančová (foto Jonas) |
Pro praktické houbaře jsou u nás rostoucí masité druhy lišek (liška ametystová, liška bledá, liška friesova a liška obecná) skoro totožné a navzájem se od sebe liší v podstatě minimálně. Pro značnou nepodobnost se zde nebudeme zaobírat drobnějšími druhy lišek jako například liška nálevkovitá, neboť za ně záměna v tomto případě nehrozí. V latině se dokonce jedná i o jiný rod ("klasické" lišky = rod Cantharellus, ty drobné křehké rod Craterellus). Matoucí z hlediska podobnosti a taky problematické stravitelnosti i nevalné chuti je lištička pomerančová.
|
liška ametystová (foto Kryšot) |
Lištička je druh uváděný v některých atlasech jako jedlý s výhradou o horší stravitelnosti a nevalné chuti, jinde jako nejedlý s uvedením té samé informace. U citlivějších osob dle dostupných informací může ve větším množství vyvolat nepříjemné zažívací potíže. Pokud ji tedy chcete sbírat, tak jen do směsi a raději v menším množství i když v jehličnatých lesích je mnohdy velice hojná.
|
liška bledá (foto Jiří Véle) |
Asi jako u každé nejedlé nebo problematické jedlé houby i u této narazíte na praktické houbaře přísahající, že ji jedí dlouhé roky, nikdy jim nic nebylo a doporučující ji ke konzumu, aniž by si uvědomovali případné nebezpečí pro ostatní. Vždy je tedy třeba, hlavně u hub, nebrat ohledy na "jedna paní povídala", ale svěřit se "do rukou" pokud možno co nejnovějším atlasům hub, papírovým či elektronickým a informacím v nich uvedených.
Klasické lišky vytvářejí masitější plodnice (nikoliv však nutně větší či mohutnější) než lištička pomerančová. Jedním z důležitých poznávacích znaků je barevnost. Lištička je barevně mírně variabilní, ale pohybuje se v různých tónech oranžové až žlutooranžové, většinou jakoby špinavé. Rozhodující je pak povrch klobouku, ten má totiž vždy na omak kožovitý až kožovitě plstnatý.
|
liška friesova (foto kápo) |
Pro určení je třeba si i všímat místa růstu (ekologie). Lišky jsou houby mykorhizní, vyrůstají v jehličí, listí, ze země. Oproti tomu lištička pomerančová je houba vyrůstající jen v jehličnatých lesích na dřevních zbytcích jehličnanů, rozkládajícím se dřevě jehličnanů nebo na jehličí.
Lze se setkat i s jejími některými formami, ty jsou ovšem klasickým liškám ještě méně podobné. Jednou z nich je odrůda černošupinatá se sazově až tmavě hnědým kloboukem, dále pak odrůda bělavá s bělavými lištami nebo s čistě albinickou formou, která je v podstatě bíláskoro celá nebo celá.
|
liška obecná (foto Herom) |
Z klasických lišek je jí nejpodobnější liška friesova, která má ale klobouk nízce sklenutý, brzy nálevkovitý a vždy více či méně zvlněný až hrbolatý barvy červenooranžové a lišty mírně světlejší než povrch klobouku. Nevyrůstá z dřevních zbytků, ale ze země. Ani ona se moc nehodí ke konzumu, má totiž mírně nakyslou chuť a je dost drobná.
Ze jmenované skupiny lišek je nejméně pravděpodobná záměna za lišku ametystovou, ta se vyznačuje znatelným fialovým šupinkováním alespoň části povrchu klobouku a někdy i třeně.
Pokud si tedy shrneme výše uvedené informace - lištičku pomerančovou víceméně nelze potkat v listnatých lesích s výjimkou starého dřeva (hlavně pařezů) jehličnanů, které v nich mohlo zůstat. Její klobouk je vždy na omak kožovitý až plstnatý. |