přihlásit  


Přezdívka:
Heslo:
  MENU  
MENU


HOUBAŘENÍ


ATLAS HUB
HERBÁŘ
KDE ROSTOU
URČOVNA
SLOVNÍK
LITERATURA


TOP 10
AKCE
BLOGY
DISKUSE
INZERCE
RECEPTY
UŽIVATELÉ
XICHTOVNÍK


REGISTRACE
NOVINKY
PRAVIDLA
NASTAVENÍ
SPRÁVCI
ODKAZY
KONTAKT

Tipy na netradiční houbové recepty


Recepty z hub jsou velice vděčné - jsou chutné, zdravé a ty nejlepší bývají navíc rychlé a snadné.

Recepty z hub jsou velice vděčné - jsou chutné, zdravé a ty nejlepší bývají navíc rychlé a snadné. Postupně se také mění názory na výživové hodnoty hub a ukazuje se, že v sobě skrývají mnohem víc prospěšných látek, než se dříve předpokládalo. Dejte si však pozor a před tím, než vyrazíte na lov, si důkladně nastudujte houbové atlasy nebo se při pochybách poraďte se zkušenějším houbařem.

 

Řízek ze sírovce žlutooranžového

Sírovec žlutooranžový je jedlý choroš, který roste nejčastěji na ovocných stromech nebo dubu. Sbíráme ho, když je ještě měkký a výrazně voní po houbách. I když se někomu může zdát pojídání chorošů podezřelé, vězte, že se jedná o jednu z nejlahodnějších hub. Svou konzistencí a bílými vlákny velmi připomíná kuřecí maso.

A teď už k samotnému receptu. Očištěnou houbu nakrájíme na asi centimetr tlusté plátky, které povaříme přibližně 20 minut v zeleninovém vývaru. Vychladlé plátky obalujeme klasicky v trojobalu a smažíme. Řízky, které se chutí nepodobají žádným klasickým houbovým řízkům, jíme ještě teplé, po vystydnutí mohou zgumovatět.

 

Nudle z kotrče kadeřavého

Narazíte-li na tuto poměrně vzácnou houbu, máte veliké štěstí - čeká vás výborný oběd. Kotrč kadeřavý roste na kořenech nebo pařezech borovic, naleznete-li tuto houbu na jiném stromě, nesbírejte ji, protože se jedná o jednoho ze dvou vzácných příbuzných.

Kotrč může vážit až několik kilogramů a když ho jednou najdete, na stejné stanoviště se pro něj můžete pravidelně vracet roky. Pokud z vašeho úlovku část umístíte do chladu na talíř s vodou, houba vám navíc bude nějakou chvíli dorůstat.

Před konzumací kotrč opravdu důkladně propereme. Pak už ho jen pokrájíme, osmahneme na oleji, lehce zaprášíme pepřem, červenou paprikou, solí a je hotovo! Takto jednoduše získáme pokrm podobající se těm nejkřehčím a nejdelikátnějším asijským nudlím.

 

Houbový závin

Trochu ozvláštěná houbová klasika vhodná jako pohoštění. Směs hub, které máme zrovna po ruce, osmahneme s cibulkou, osolíme, opepříme, můžeme přidat trochu chilli nebo třeba římského kmínu. Vychladlou směs poklademe na vyválené listové těsto pomazané rajčatovým protlakem, zabalíme, propícháme vidličkou či ozdobně nařežeme. Závin pomažeme olejem a pečeme asi 15 minut na 180 stupňů. 

 

Houbové koření

Milujete vůni hub, ale zkrátka nesnášíte jejich konzistenci? Připravte si kořenící směs. Je to velice jednoduché, houby nasušíte, nadrtíte, smícháte s paprikou, uzenou paprikou, sušenou cibulí, pepřem a kmínem. Koření využijete při dochucování omáček i nejrůznějších pánvičkových směsí.

 

Další tipy

V poslední době se v české kuchyni uchytila například příprava hlívového guláše či “dršťkové polévky”, připravíte jídlo, jak jste zvyklí, jen místo masa použijete právě hlívu. Pochlubte se do komentrářů jakou houbařskou trofej se vám letos podařilo odlovit a jaký recept jste použili.

Tady na jižní moravě zatím letos jsem bez úlovku, brzy se tedy budu muset vydat do hor..

Přečteno 275x
Epikaas - 2019-07-22


Nejnovější blogy
Tipy na netradiční houbové recepty
Recepty z hub jsou velice vděčné - jsou chutné, zdravé a ty nejlepší bývají navíc rychlé a snadné.
Houbaření v zahraničí
U nás houobaří už snad i malé děti a i když tu nějaká omezení platí, většina lidí si z nich moc hlavu nedělá. A jak je to ve světě kolem nás?
Výstavy hub v roce 2018
Tak jako každý rok, i letos se budou na podzim konat výstavy hub po celé naší republice.
Poznáváme naše houby - bedla vysoká
Bedly vysoké jsou chutné, celkem univerzálně použitelné, nápadné a lákavé houby. Ale jak si je nesplést?
Můj atlas hub
Slizečka (penízovka) chlupatá
Výstavy hub v roce 2017
Tak jako každý rok, i letos se budou na podzim konat výstavy hub po celé naší republice.


Komentáře k blogu - 0 komentářů