|
hřib plavý |
Praktičtí houbaři u nás moc nerozlišují jednotlivé druhy hřibů od sebe, nebo pokud, tak si je škatulkují do různých vlastních kategorií a subkategorií, například pravák, modrák, bílej hřib ...
|
hřib plavý - detail rourek |
Hřibů a hřibovitých hub obecně se na našem území dá nalézt docela slušný počet druhů a v rámci evropy se ten počet ještě zvyšuje. Některé druhy lze na našem území nalézt od nížin až do hor, jiné si libují hlavně v nížinách. Záleží také na biotopu, jsou druhy hřibů, které nalezneme víceméně pod jakýmkoliv stromem a druhy, které jsou vybíravé a vážou se (tvoří mykorhizu) pouze na vybrané druhy či rody stromů.
|
hřib plavý - detail povrchu klobouku |
V prvním dílu (Poznáváme naše hřiby - kovář, koloděj) tohoto seriálu o našich hřibech jsme se zajímali o hřib koloděj a hřib kovář. Okrajově jsme se v něm zmínili také o hřibu polosíťkovaném, hřibu quéletově a hřibu kříšti. V druhém dílu (Poznávame naše hřiby - hřib kříšť) jsme se na poslední zmiňovaný, tedy hřib kříšť podívali důkladněji. V dalším z dílů (Poznávame naše hřiby - hřib satan) jsme se zaobírali hlavně kříšti trochu podobným hřibem satanem. Minule (Poznáváme naše hřiby - hřib královský) jsme se podívali hlouběji na jeden z našich nejvzácnějších, zákonem chráněných hřibů - hřib královský. Dnes se podíváme také na jeden z teplomilnějších, v posledních letech stále hojnějších avšak ke konzumu ne zrovna nejvhodnějších hřibů - hřib plavý, který lze však potkat nejen v nížinách, ale třeba i v podhůří či v nižších horách.
|
hřib plavý - detail třeně |
Hřib plavý se v posledních letech začíná objevovat stále více na našem území a i mimo lesy teplomilné květeny, v parcích, na hrázích rybníků či v lesích nižšího horského stupně. Objevuje se jako jeden z prvních hřibů a setrvává až do podzimu, jako jeden z posledních. Je vázán na listnaté stromy, hlavně duby, buky, lípy a habry. Upřednostňuje půdy s vyšším obsahem vápníku.
|
hřib plavý (foto Yohaness) |
Nejedná se o houbu chráněnou zákonem, ale je uveden v Červeném seznamu ohrožených druhů v kategorii NT. Neměl by se tedy sbírat, jeho lokality by se měly chránit. Onomu nesbírání v tomto případě nahrávají i jeho chuťové vlastnosti, jedná se totiž o hřib sice jedlý, ale nevalné chuti, často nakyslý či nasládle nakyslý, dokáže tedy zcela pokazit chuťový zážitek z jinak dobrého jídla. Starší plodnice navíc až nepříjemně, karbolově zapáchají a tato libá vůně se tepelnou úpravou ještě umocňuje. Dokáže intenzivně a rychle provonět kuchyni karbolem, což není nic příjemného a řekněte upřímně, kdo z vás by si jím tedy chtěl pokazit třeba nedělní oběd?
Pokud se podíváme na jeho blžší popis, zjistíme, že se jedná o jeden z robustnějších a ke sběru vyloženě až lákajících hřibů, jeho klobouk dosahuje až 250mm v průměru, je polokulovitý, plavě hnědý, žlutohnědý, často s olivovým či mírně zelenavým nádechem, po otlačení zahnědává. Pohled pod klobouk nám nabídne sytě citronově žluté, až svítivé póry, u starších plodnic nazelenalé, které ani po otlačení žádným způsobem nemění svou barvu.
|
hřib žlutomasý (foto kápo) |
Třeň je 50-180x20-80mm vysoký, břichatý až kyjovitý, nažloutlý až citronově žlutý, v mládí často s červenalým nádechem, bez síťky, pod kloboukem zrníčkatý, níže vláknitě šupinkatý.
Dužina je na řezu světle žlutá, někdy až bělavá, nijak neměnící barvu, na bázi načervenalá s nakyslou až nasládle nakyslou chutí a postupně se stářím se zvyšujícím dosti nepříjemným karbolovým zápachem.
|
hřib kovář žlutý |
Pokud si ve zkratce shrneme ty asi nejhlavnější znaky - robustnější hřib se silnější nohou, plavě hnědým kloboukem s olivovým až nazelenalým nádechem, svítivě citronově žlutými rourkami a třeněm zcela bez síťky jen s jemným zrníčkováním pod kloboukem a šupinkami níže, nijak barevně nereaguje na otlačení a řez vyjma jemného hnědnutí při otlačení na horní straně klobouku, se světle žlutou až bělavou dužninou na řezu.
|
hřib přívěskatý (foto Herom) |
Teď se tedy pojďme podívat na hřiby, se kterými by mohl být zaměněn nebo dokonce zaměňován nezřídka bývá. Asi tou opravdu nejparadoxnější záměnou, pro mě i nejnepochopitelnější, kterou si dnes dovolím začít je hřib žlutomasý a jeho příbuzenstvo. Hlavním rozdílem je zde jemné modrání dužniny na řezu, modrání až zelenání pórů po otlačení a v poměru k ploše klobouku celkem tenká noha s červenými šupinkami. S tím se pojí i od hřibu plavého rozdílné barvy klobouku a samotná barva dužniny, která je sytě žlutá.
Další z možných záměn je hřib kovář žlutý (hřib žlutý). I zde platí jednoduchá pomůcka - pokud houba po otlačení takřka kdekoliv rychle a dosti intenzivně modrá, stejně jako modrá na řezu, nejedná se o hřib plavý. Tento hřib sice není chráněn zákonem, ale je také uveden v Červeném seznamu jako kriticky ohrožený a neměl by se vůbec sbírat.
|
hřib fechtnerův (foto Prosty) |
Na podobných místech jako hřib plavý vyrůstá také v Červeném seznamu uvedený hřib přívěskatý, který je za hřib plavý opravdu velice snadné zaměnit, kor pro nezkušené houbaře. I zde nám nejvíce pomůže modrání. Hřib přívěskatý modrá po otlačení v pórech, slabě zamodrává na řezu a navíc má na horná části třeně opravdu velice dobře znatelnou síťku.
|
hřib medotrpký (foto dedabobr) |
Stejně tak vyhledává podobné lokality i vzácný a zákonem přísně chráněný hřib fechtnerův. Hlavní odlišností je přítomnost síťky v horní části třeně u hřibu fechtnerova. Dužnina u něj také zamodrává, stejně jako póry, ale to jsou znaky, které by zákona dbalý houbař neměl vůbec pro odlišení použít. Dalším podstatným rozdílem je povrch klobouku, který je i hřibu fechtnerova ojíněný, vláknitý a barvy stříbrošedé. Na slovensku dostal právě podle této barvy jméno stříbřitý (Hríb striebristý).
Další ze záměn, které dokonce mohou vést také k velmi nepříjemnému rozčarování při pokusu o konzumaci je hřib medotrpký. Opět mohou vyrůstat s hřibem plavým na stejných či podobných místech. Hřib medotrpký ovšem také zamodrává a navíc má na třeni jemnou síťku. Po ochutnání a delším žvýkání dělá čest svému druhému jménu a na jazyku se vám tedy rozlije medová chuť velice záhy následovaná nepříjemnou trpkostí z které někdy až trne jazyk.
|
hřib moravský (foto Mahony) |
Zatím předposlední ze záměn na kterou jsem u tohoto druhu v relativně nedávné době narazil je opravdu zarážející, ale také možná, podobně jako ta první uváděná. Jedná se také o vzácný a navíc i zákonem přísně chráněný hřib moravský. Ten je ovšem velmi drobný, jeho póry a rourky jsou světlejší, nejsou intenzivně žluté jako u plavého, ale spíše krémové, třeň je pak většinou v poměru ke klobouku úzký, téměř válcovitý s jemnou síťkou přecházející v podélné hnědé, mírně vystouplé proužky.
|
kozák dubový (foto Herom) |
Poslední záměnou, na kterou jsem byl upozorněn panem Petrem Kuráněm je kozák dubový. I tento druh lze nalézt na podobných či shodných místech, často vyrůstají pospolu nebo nedaleko od sebe. I zde je největším pomocníkem pro odlišení hlavně barevná reakce na poranění a barevná reakce na řezu. Rourky kozáka dubového po otlačení mění svou barvu do hnědé, dužnina potom na řezu přechází do tmavě vínové až černé. U starších plodnic jsou pak nápadné i černé šupinky na třeni.
Pokud si vše shrneme, tak hřib plavý se od většiny kolegů liší tím, že po doteku a otlačení nezelená ani nemodrá, ani na řezu nemění barvu a je relativně robustní s robustnějším třeněm. Zvláště pozor na záměnu se zákonem chráněnými druhy, které se nám v tomto případě sešly v článku hned dva. Jistě byste nechtěli z lesa odcházet s nemalou pokutou namísto hřejivého pocitu z krásného úlovku. Hodně štěstí s poznáváním dalšího druhu našich hřibů a těším se na případné náměty na další články buď v diskuzi nebo v komentářích přímo zde pod článkem.
Děkuji za opravu Michalu Mikšíkovi, vyměněno špatné foto hřiba medotrpkého omylem vydávaného za hřib fechtnerův a Petrovi Kuráňovi za upozornění na možnost záměny s kozákem dubovým. |